متن کامل کتاب «روضه الشهدا» با تصحیح حسن ذوالفقاری از سوی انتشارات علمی و فرهنگی منتشر شد.
تمرکز این کتاب بر واقع کربلاست ولی ابوابی از آن به شرح مصائب سایر انبیا و امامان شیعه پرداخته است. بسیاری بر این باورند که این کتاب نخستین و جامعترین کتابی است که به زبان فارسی و با موضوع مقتل عاشورا نوشته شده است.
این کتاب در اواخر عهد تیموریان تألیف شده و پس از انتشار به عنوان منشأ روایی تعزیه به شکلگیری فرهنگ عامه تشیع در ایران و سایر مناطق شیعهنشین کمک شایانی کرده است. شاعران، نویسندگان، و داستانسرایان متعددی از روضة الشهدا برای خلق آثار ادبی و هنری الهام گرفتند. امروزه برداشت عامه مردم از واقعه کربلا همچنان متأثر از این کتاب است.
عمده شهرت روضة الشهدا به دلیل عبارتپردازیهای زیبای آن است که به شیوه گلستان سعدی، با نثری مسجع و جذاب و با بهرهگیری از عناصر داستانی نوشته شده است.
این کتاب در ده باب نوشته شده است که نخستین آن با عنوان «در ابتلای جمعی از انبیاء» نوشته شده و ماجرای رنجها و مصائب برخی از پیامبران را روایت میکند. در باب دوم کتاب به موضوع ظلم قبیله قریش به پیامبر اکرم(ص) وارد میشود و در باب سوم ماجرای رحلت پیامبر اکرم(ص) را بازگو میکند. باب چهارم کتاب در احوالا حضرت فاطمه(س) نوشته شده است و باب پنجم به زندگی حضرت علی(ع) از ولادت تا شهادت اختصاص دارد. باب ششم در بیان فضایل امام حسن(ع) و بابا هفتم در مناقب امام حسین(ع) نوشته شده است. در باب هشتم کتاب به موضوع شهادت حضرت مسلم ابن عقیل(ع) وارد میشود و در باب نهم ماجرای ورود امام حسین(ع) به کربلا و نبرد با لشکر یزید را با تفصیل بیان میکند باب پایانی این کتاب نیز شرحی است بر وقایع وارد شده بر اهل بیت(ع) پس از واقعه عاشورا.
این کتاب همچنین در مقدمهای تفصیلی درباره کتاب و نسب مولف آن شرح داده است و از زبان مصحح کتاب درباره پیوند میان این اثر با تعزیه، روضه خوانی و سنت مقتل نویسی قبل و بعد از این کتاب و نیز کیفیت ترجمههای موجود از این کتاب صحبت کرده است. همچنین بخشهایی از این ترجمه به موضوع ویژگیهای نثر و زبان روایی این کتاب و نیز بررسی عناصر داستانی در آن اختصاص پیدا کرده است.
چاپ نخست از این کتاب با تصحیح دکتر حسن ذوالفقاری در 805 صفحه با قیمت 120 هزار تومان روانه بازار کتاب شده است.
نظر شما